Site icon Gazete Gündem

Nükleer Endüstride Türkiye Bölge İçin Rol Model Oluyor

nukleer-endustride-turkiye-bolge-icin-rol-model-oluyor.jpg

11. Nükleer Santraller Zirvesi – NPPES, nükleer endüstrisinin tüm paydaşlarını İstanbul’da buluşturdu. Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) iş birliğiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen NPPES, bu yıl 212 firma ile bin 400 sektör temsilcisini ağırladı. 

Yapay zekanın dünya ekosistemini dönüştürdüğü, enerji talebinin her geçen gün arttığı günümüzde, sıfır karbon hedefleri doğrultusunda nükleer enerkinin kritik rolü bir kez daha gündeme taşındı. 

Uluslararası katılımın yoğun olduğu etkinlikte, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Almanya, Fransa, İngiltere, Slovenya, İtalya, Bulgaristan, Romanya ve Çek Cumhuriyeti’nden nükleer endüstrinin önde gelen temsilcileri İstanbul’da buluştu. Zirve, sunduğu iş birliği fırsatlarıyla bugüne kadar pek çok stratejik ortaklığa ev sahipliği yaptı.  Bu yıl NPPES’te 275 yeni iş birliği görüşmesi gerçekleştirildi.

Nükleer enerji katma değerli sektörlerin gelişimini sağlıyor

Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç: “Temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan nükleer enerji, iklim değişikliğiyle mücadelede ve enerji güvenliğimizin sağlanmasında önemli bir araç. Ülke olarak, nükleer enerji alanındaki yatırımlarımızla, enerji bağımsızlığımızı artırmayı ve ekonomimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Nükleer Santraller Fuarı ve Zirvesi, nükleer enerji sektörünün liderlerini, uzmanlarını ve paydaşlarını bir araya getirerek, sektördeki son gelişmeleri, yenilikleri ve fırsatları tartışmak için ideal bir platform sunuyor. Burada paylaşılan bilgi ve deneyimler, ülkemizin nükleer enerji alanındaki yolculuğuna önemli katkılar sağlıyor. Ayrıca bu Fuar ve Zirve yerli sanayimizin nükleer enerji alanına entegrasyonu, tedarik zincirinde daha etkin rol alması ve teknoloji transferinin sağlanması için hayata geçirdiğimiz en somut platformlardan biri” diye konuştu.

NPPES Türkiye’nin nükleer enerjideki kararlılığını ortaya koyuyor

Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi Türkiye’nin nükleer alandaki kararlı duruşunun bölgesel etkisine dikkat çekerek şunları söyledi: “Nükleer Santraller Zirvesi, dünyanın önemli nükleer enerji teknoloji üreticilerini yerli sanayicilerimizle İstanbul’da bir araya getiriyor. Türk sanayicilerimiz, bu katma değerli endüstrideki fırsatları tanıyor ve iş birlikleri için görüşmeler yapıyor. Bu yıl, yapay zekâ çağında hızla artan enerji ihtiyacının yerli ve temiz kaynaklarla karşılanmasında nükleer enerjinin stratejik rolü Zirve’de tartışıldı.Bu yıl Zirve’de yapay zeka çağında artan enerji ihtiyaçlarını yerli kaynaklarla karşılanmasında nükleer enerjinin rolü tartışıldı. Geleneksel nükleer yatırımlarının yanı sıra, küçük modüler reaktörlerin (SMR) hızlı, düşük maliyetli ve esnek kurulum avantajlarıyla önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’nin enerji karmasında yer alacağı vurgulandı. Nükleer enerjiye yeni adım atacak bölge ülkeleri de Türkiye’nin bu alandaki istikrarlı ve vizyoner adımlarını örnek alıyor.”

NPPESte iki önemli imza töreni gerçekleşti

Nükleer Sanayi Derneği ve Bulgar Atom Forumu (BULATOM)  bölgesel nükleer enerji iş birliklerini güçlendirmek için NPPES’te iyi niyet sözleşmesi imzaladı. Türkiye’nin 4. nesil nükleer reaktörler geliştiren tek özel şirketi ThorAtom ile sürdürülebilir nükleer enerji alanında faaliyet gösteren Fransız şirket NAAREA ise Ergimiş Tuz Reaktörleri teknolojisinin ortak geliştirilmesi amacıyla stratejik bir iş birliğine imza attı.

NPPES’te uzmanlar nükleer enerjideki gelişmeleri paylaştı

İki gün boyunca NPPES’te altı oturum ve dokuz özel sunu gerçekleşti. Nükleer enerji sektörünün gündemindeki başlıklar alanında uzman konuşmacılar tarafından paylaşıldı. Stand alanlarında ise sektördeki en son teknolojiler tanıtıldı.

NPPESin açılışında Türkiye’nin yeni nükleer santral yatırımlarına vurgu yapıldı
NPPES’in açılışını; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür V. Salih Sarı, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi, Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı & Rosatom Şirketlerinden Rusatom Energy International CEO’su Anton Dedusenko, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Hasan Mandal ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Nükleer Enerji Teknoloji Kurumu (SNPTC) Başkan Yardımcısı Ma Mingjun gerçekleştirdi.

SMR’lar için hedef: 2030

Zirve’nin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür V. Salih Sarı: “Sinop ve Trakya’daki nükleer enerji santrali projeleri için önümüzdeki yıl sonuna kadar milletlerarası anlaşmaları imzalamayı planlıyoruz. 2030 yılına kadar ülkemize Küçük Modüler Reaktörler (SMR) teknolojilerini de kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın
Exit mobile version