Site icon Gazete Gündem

Türk Dünyası Şöleni’nde Muhteşem Final

turk-dunyasi-soleninde-muhtesem-final.jpg

Keçiören Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 2. Uluslararası Keçiören Türk Dünyası Şöleni, Kalaba Kent Meydanı’nda coşkulu bir finalle sona erdi. Renkli görüntülere sahne olan etkinliğin kapanış gecesinde, kardeşlik ruhu zirveye taşındı.

Program, geleneksel aşık atma oyunuyla başladı, Nogay Türkleri ve Keçiören Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının sahne performansları ile devam etti. Keçiören Belediyesi Konservatuar Sanatçıları Ozan Alver, Şef İklim Eylül İlk ve Gürbüz Gözüm sahne performanslarıyla izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Gecenin en dikkat çeken gruplarından Şuşa Grubu ise sahnedeki enerjisi ile büyük alkış topladı.

Şölene; CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Özlük, Anahtar Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Demir, İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan, çok sayıda büyükelçi, siyasi parti temsilcileri, ABB bürokratları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Programda; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulup mehteran eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Yeşil vatanı savunurken şehit düşen kahramanlar için ise Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.

Bu şölen sadece bir etkinlik değil, bir hatırlayıştır

Orman yangınlarıyla mücadele ederken hayatını kaybeden şehitleri anarak konuşmasına başlayan Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, “Burada sadece bir şölene değil, aynı yürekten gelenlerin buluşmasına hep beraber şahitlik ediyoruz. Bugün burada binlerce yıllık mazisiyle Türk tarihine yön vermiş büyük Türk milletinin ortak vicdanı, ortak sesi, ortak yüreği yankılanıyor. Asırlar önce demir dağları eriterek Ergenekon’dan çıkan o ilk nefes, bugün Kalaba Meydanı’nda bizim nefesimiz olmuş durumda.” dedi.

Konuşmasında Hoca Ahmet Yesevi, Sultan Alparslan, Fatih Sultan Mehmet’e atıf yapan Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, şunları ifade etti: “Büyük Önderimiz, sarı saçlı, mavi gözlü Atatürk’ümüzün Anadolu’da yaktığı bağımsızlık meşalesi Keçiören’imizde yolumuzu aydınlatıyor. Biz Türk milletiyiz, davamız ise insanlık davasıdır. Biz, Doğu’dan Batı’ya, kuzeyden güneye aynı kıbleye dönen, aynı duaya ‘âmin’ diyen bir milletiz. Dillerimiz ayrı olabilir, lehçelerimiz farklı olabilir ama gönlümüz bir, kalbimiz bir, davamız birdir.  Bugün Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan buradaysa, Kırım’dan Nogay’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Uygur diyarlarına kadar kıymetli kardeşlerimiz Keçiören’deyse bilin ki bu, tarihin bize emanet ettiği ‘birlik ruhunun’ ayakta olduğunun ispatıdır. Biz Keçiören olarak bu ruha Allah’a şükür sahip çıkıyoruz, ecdadımızdan devraldığımız bu kutlu mirası geleceğe taşıyoruz. Bu şölen sadece bir etkinlik değil, aynı zamanda bir hatırlayıştır. Kim olduğumuzu, nereden geldiğimizi ve nereye yürüdüğümüzü, kızıl elmamızı yeniden haykırıştır.”

Programa katkı sunan TÜRKSOY’a da teşekkür eden Başkan Özarslan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Gelin el ele verelim, tarihimizin izinde, istikbalimize hep beraber yürüyelim. Türk dünyasının asırlık rüyasını birlikte büyütelim. Turan eller var olsun. Tanrı Türk’e yâr olsun! Tanrı Türk’ü korusun ve yüceltsin! Ne mutlu Türk’üm diyene!”

Kardeşliğimizi sonsuza dek yaşatmak için çalışacağız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz ise dünyanın dört bir tarafından gelen Türk dünyası temsilcileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları söyledi: “Bizler binlerce yıldır ayakta kalmış bir ulusun temsilcileriyiz. Dünyanın neresine gidersek gidelim, bir Türk ve Türk kültürü ile karşılaşıyoruz. Bugün burada kültürümüz, dilimiz ve kardeşliğimizi kutlamak için bir araya geldik. Bundan sonra kardeşliğimizi sonsuza dek yaşatmak için çalışacağız.”

Tanrı Türk’ü korusun ve yüceltsin

İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan da yaptığı selamlama konuşmasında, “Türk’ün adını 5 bin yıldır kimse silememiş, şimdi silmek isteyenler mezarını kazsınlar. Tanrı Türk’ü korusun ve yüceltsin.” ifadelerine yer verdi.

Türk dünyası kavramı hayatın içindedir

Şölenin konuşmacılarından Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan’ın Türk Dünyasından Sorumlu Başdanışmanı Feyzullah Budak, Türk dünyasının tarihsel gücüne dikkat çekerek, “Türk dünyası, tarihten bugüne yaşamı şekillendiren güçlü bir kavramdır. Bu kavram gücünü öznesi olan Türk milletinden almaktadır. Tarih boyunca büyük fedakârlıklarla yurt edinmiş, yüksek ahlaki değerlere sahip bir milletten bahsediyoruz. Kaşgarlı Mahmud’un `Divan-ı Lügat`it Türk` eserinde Türk milletine tanrısal bir misyon yüklendiği ifade edilirken, büyük Atatürk’ün Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatırken dayandığı en büyük hazine işte bu Türk’ün asaletiydi. Türk dünyası hayatta gerçek karşılığını bulan tek kavramdır.” dedi.

Ne mutlu bize ki hepimiz Türk’üz

Türkolog ve Yazar Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ise, Türk kimliğinin tarih boyunca yaşatıldığını vurgulayarak, “Türk sözünü bir takım metinlerden, dağlardan, taşlardan kim kaldıracakmış? Bin 300 yıldır Türk adını yaşatıyoruz. Dilimize, dağımıza, taşımıza, suyumuza, ormanımıza Türk diyoruz. Ne mutlu bize ki hepimiz Türk’üz.” diye konuştu.

Türk dünyası kavramı Türklerin bulunduğu her yeri kapsar

Tarihçi Yazar Prof. Dr. Ahmet Taşağıl da Keçiören’in bu akşam kendisi için “İkinci Ötüken” olduğunu belirterek, “Türk dünyası kavramı Türklerin bulunduğu her yeri kapsar. 5 bin yıldır bunu yaşatırız. Dilde, fikirde birlik demektir. Bu tarz organizasyonlar bizleri çok mutlu ediyor. Keçiören Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mesut Özarslan’a çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Günün anlam ve önemi yapay zekâ ile anlatıldı

Konuşmaların ardından Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan ile protokol üyeleri, çekiç ve örs ile demir döverek sembolik olarak Türklerin Ergenekon’dan çıkışını canlandırdı. Şölende, Keçiören Belediyesi personelinin yapay zekâ teknolojisi kullanarak hazırladığı ve Türk dünyasının tarihsel köklerine vurgu yapan kısa film gösterimi ise dakikalarca alkışlanarak büyük ilgi gördü. Dev ekranda yayınlanan filmde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Keçiören’e hoş geldiniz!” seslendirmesi ise alanda toplanan binlerce vatandaşı duygulandırdı. 

Renkli gösterilerle final yapıldı

Gecenin sonunda Dombra Yazarı Sanatçı Arslanbek Sultanbekov, Azerbaycan, Kazakistan, Kırım Tatarları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Özbekistan’dan gelen gruplar, halk dansları ve geleneksel müzik performanslarıyla sahne aldı. Şölende çocuklara patlamış mısır ve pamuk şeker, vatandaşlara ise Özbek pilavı ile ayran ikram edildi. Üç gün süren etkinlik, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın
Exit mobile version